Momsunntaket vedtatt av Stortinget – trer i kraft fra 1. mars 2006

I Finansdepartementets forslag til lovendringer i forbindelse med skatte- og avgiftsopplegget for 2006 inngikk forslag til merverdiavgiftsunntak som tok sikte på mindre tannlegepraksiser. Forslaget ble presentert i Tidende nummer 14 og innholdet gjentas ikke her. Finansdepartementets lovforslag er nå vedtatt. De fleste praksiser med én praksiseier og én assistenttannlege vil omfattes av unntaket fordi de mindre praksiser vil fylle vilkårene for unntak. Vilkårene er følgende: Praksiseier må selv yte tannhelsetjenester i praksisen og inntekten fra dette må overstige inntekten fra utleie av utstyr og tilgang til pasientportefølje og goodwill mv. Sagt med andre ord må den hovedsakelige delen av utleiers omsetning komme fra avgiftsfri omsetning av helsetjenester. I tillegg til at helsetjenester må utgjøre hovedvirksomheten forutsetter departementet at det ikke tas påslag på utleiebeløpene av en slik størrelse at denne virksomheten fremstår som tilnærmet vanlig utleievirksomhet. Det er dermed for større praksiseiere med flere assistenttannleger at momsplikten inntrer. Lovendringen trer i kraft fra 1. mars 2006. Inntil da løper det generelle midlertidige fritaket fra sommeren 2003.

De som ikke omfattes av det vedtatte momsunntaket bør påbegynne forberedelsene. Nedenfor følger forslag til hvilke første steg man bør ta, men det er ikke intensjonen å gi en uttømmende rettledning. For det første må den som driver avgiftspliktig næringsvirksomhet registrere seg i merverdiavgiftsmanntallet. Det er fylkesskattekontorene som har ansvaret for registrering og man må fylle ut skjemaet «Samordnet registermelding del 2b». Registermeldingen finner man på nettstedet www.skatteetaten.no under stikkordet «Blankett for registrering i merverdiavgiftsmanntallet». Spørsmål kan man rette til sitt fylkesskattekontor. I prinsippet skal man først registreres når den avgiftspliktige omsetningen overstiger 50 000 kroner, men det er ikke noe til hinder for å bli registrert før dersom man vet at avgiftspliktig omsetning vil overskride registreringsgrensen på 50 000 kroner.

For det andre anbefales videre å starte interne drøftelser av hvordan man praktisk skal administrere merverdiavgiftsplikten. For eksempel må man skille avgiftsfri og avgiftspliktig omsetning og man bør gjennomgå utformingen av samarbeidskontrakter, da endringer kan være påkrevet.

NTF er i dialog med Finansdepartementet for å avklare grensene for unntaket, både den delen som gjelder grensedragningen for små praksiser og den delen som gjelder avgiftsfritak for driftsselskap som eies av det tjenesteytende helsepersonellet. Det vil bli gitt mer informasjon når svarene foreligger. Formålet med denne artikkelen er å varsle om at nå er reglene vedtatt og at man fra 1. mars 2006 må forholde seg til dem.

Det nevnes avslutningsvis at selv om det fra NTF og våre medlemmers side har vært ønsket et generelt fritak, så er det også fordeler ved å være momspliktig. Fordelen for momspliktige er at man får anledning til å trekke inngående moms på innkjøpt utstyr og investeringer fra den utgående moms.

Dag ErlendReite 

advokatfullmektig, NTF